Güncel

Duyurularımızı ve faydalı bulduğumuz bilgileri paylaşarak sürekli güncellediğimiz bölümümüz.

Reglaj ayarı nedir? Reglaj nasıl yapılır?

Reglaj ayarı nedir? Reglaj nasıl yapılır?

Reglaj Ayarı Nedir?

Reglaj ayarı kalorifer tesisatına bağlı bütün peteklerin aynı derecede ısınmasını sağlamak için petek giriş vanalarının sıralı bir şekilde açılıp kapanmasıyla yapılan ayardır.

Bu işlem aslında çok basit bir işlemdir ve rahatlıkla herkes yapabilir.

Reglaj Ayarı Neden Yapılır?

Kombiye uzak petekler ısınmıyor, kombiye yakın petekler fazla ısınıyorsa bu işlem yapılır. Seri bağlantı tipinde ayarlama yapılmasına gerek yoktur.

Reglaj ayarı kombinin performansını yükseltmez, sadece mevcut performansı eşit şekilde dağıtır. Kombiye en uzak peteğin ısınması için kombiye yakın peteklerdeki fazla ısıyı uzak peteğe transfer etmek için yapılır.

Peteklerin altı ısınıyor üstü ısınmıyor sa hava yapmıştır, üstü ısınıyor altı ısınmıyorsa petek kirlenmiştir.

Reglaj ayarı, hava alma, petek temizleme, kombi bakımı yaptığınız halde istediğiniz verimi alamıyorsanız tesisat sisteminizde hata vardır.

Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?

1. Kombi 70 derece sıcaklığa ayarlanır. (peteklerin ısı farkını kolay anlayabilmek için) tüm peteklerin alt ve üst vanaları açılır.

2. Kalorifer tesisatına bağlı havlupan dahil kaç petek olduğu belirlenir. Petekler kombiye en yakından en uzağa doğru sıralanır.

3. En yakın peteğin üst vanası tamamen kapatıldıktan hemen sonra bir diş sola döndürülerek açılır. En yakın ikinci petek tamamen kapatıldıktan hemen sonra 2 diş sola döndürülerek açılır bu işlem en uzak peteğe kadar birer diş arttırılarak devam eder.

4. En uzak peteğin üst vanası tamamen açılır.

5. İşlem bittikten sonra 20 dakika bekleyin petek ısıları tam dengelenmemiş ise: (Petek sayısı-1 ÷ vana diş sayısı) formülünü uygulayın.

6. Petek sayısı-1 ÷ vana diş sayısı formülü: Örnek 7 petek var vana en fazla 6 diş dönüyor. o zaman petek başı bir diş arttıracaksınız.

Reglaj Ayarı Hangi Vanadan Yapılır?

Üst vanadan yani sıcak su diğer adıyla giriş vanasından yapılır. Ancak alt – karşıt uç bağlantı tipinde giriş ve dönüş vanaları peteğin alt tarafında karşılıklı olarak bağlanmıştır. Bu tip bağlantı şekillerinde sıcak su giriş vanası tespit edildikten sonra ayar yapılır. Termostatik vana olan peteklerde yapılmaz. 

Reglaj ayarı yapılırsa kombinin tesisata bastığı sıcak suyun daha uzak peteklere ulaşması sağlanır. Reglaj ayarı aynı zamanda dönüş hattından dönen suyun geri dönmesini zorlaştırarak sıcaklığın peteklerde daha çok kalmasını sağlar. Bu da oldukça ciddi yakıt tasarrufu demektir.

Kategori: Faydalı Bilgiler

Yorum Yaz (0) →

Yorum Yaz